Jumalanpalveluksen striimaus ja teosto

Koronarajoitusten jatkuminen hamaan tulevaisuuteen tarkoittaa, että seurakuntien jumalanpalvelukset ovat siirtyneet striimauksina verkkoon ja eri sosiaalisiin medioihin. 

Jumalan Sana ja seurakunnan yhteys elää ja toimii tavalla tai toisella!

Musiikki on olennainen osa jumalanpalvelustamme. Netistä seuraajan iloksi sen osuus on pysynyt mukana etäkokoontumisissa. Se jatkaa julistustyötään myös näissä poikkeusoloissa. 

Striimaus mahdollistaa jumalanpalveluksen välittymisen verkkoon sekä tallentaa sen myöhempääkin katselua varten. Striimauksessa käytetty teostonalainen musiikki on tekijäoikeuslain mukaan luvanvaraista.  Lain lähtökohtana on, että musiikki on tekijänsä omaisuutta. Asiaa hallinnoi Suomessa musiikintekijöiden yhdistys Teosto ry, joka jakaa käyttäjien maksamat tekijäkorvaukset musiikkiomaisuuden käytöstä tekijöilleen.

Monilla seurakunnilla onkin jo olemassa oleva sopimus Teoston kanssa. Kopioston kanssa tehty sopimus ei kuitenkaan käy tähän. 

Tekijäoikeuslain poikkeussääntönä on, että jumalanpalvelusmusiikki on tekijänoikeusmaksuvapaata. Tämä koskee kuitenkin ainoastaan jumalanpalvelustilannetta, jossa seurakunta on fyysisesti läsnä.

Huomattavaa on, että jo ennen koronaa on ollut sallittua striimata jumalanpalvelus livenä tietyille alustoille, koska niillä on sopimus Teoston kanssa, eli seurakunnan ei ole tarvinnut hankkia omaa lupaa. Näitä alustoja ovat esim. Usko TV, Facebook ja Instagram  

Jos seurakunta haluaa striimata jumalanpalveluksen esim. omalta kotisivultaan nettiseurakunnalle ja jättää tallenteen katsottavaksi, on tätä varten pitänyt hankkia Teoston mediapienlupa. Luvan hinta alkaa 25€/kk, https://www.teosto.fi/kayttajat/hinnastot/2628

Teoston music licensing manager Juha Kaitamaa kertoo asiasta näin:

  • Mikäli seurakunnalla on olemassa oleva lupa Teostolta, mahdollistaa se jo jumalanpalveluksen striimauksen ilman erillistä lupaa.  Mikäli seurakunnalla ei ole Teostolta aiempaa lupaa, tulee jumalanpalveluksen striimausta varten hankkia Teoston mediapienlupa. Kyseisen luvan voi hankkia suoraan Teoston internetsivuilta.

Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen ajaksi Teosto on avartanut muutamia lupatuotteitaan:

  • Luvan myötä jumalanpalvelusmusiikin striimauksista ei ole ilmoitusvelvollisuutta, ei siis tarvitse listata Teostolle, mitä musiikkia on striimatussa jumalanpalveluksessa kuultu. Lauluja voi näin ollen spontaanistikin valita kesken jumalanpalveluksen!                  Musiikintekijöiden tiedot on kuitenkin syytä pitää esillä.
  • Jumalanpalveluksien striimaukset sekä tallenteen jättäminen katseltavaksi musiikkiosuuksineen sisältyy Teoston lupaan aina siihen asti, kun kokoontumisrajoitteet 
  • ovat voimassa. Ei ole merkitystä, onko kyse livestriimauksesta vai etukäteen nauhoitetuista tilaisuuksista.

Kaikenkaikkiaan koronakriisi on nostanut esiin ihmisten hengellisiä tarpeita. Monet heistä eivät astuisi kirkkoihimme sisään, mutta viihtyvät ruudun ääressä. Kriisi on antanut nyt uudenlaisen mahdollisuuden tavoittaa heitä verkon kautta ja tätä on jo tapahtunut!

Hengellinen musiikki on tärkeä työväline tässä. Annetaan sen soida koko voimallaan!

Pirkko Hyttinen, pj.
Helluntaiseurakuntien musiikki ry

toimitus