Oikeat nuotit kopioiden tilalle

Suomen musiikkikustantajat ry on käynnistämässä kampanjaa jolla yritetään kitkeä laittomista valokopioista laulamista erityisesti seurakuntien kuoroissa. Yhdistyksen mukaan seurakunnissa lauletaan tällä hetkellä lähes pelkästään laittomista valokopioista. Suunnitteilla on myös tarkastuskäyntejä seurakuntiin.

Suora lainaus yhdistyksen tiedotteesta jossa linjataan tulevaa kampanjaa.

”OIKEAT NUOTIT KOPIOIDEN TILALLE
Yhdistys on yhteistyössä Kopioston ja kirkkomusiikkia julkaisevien kustantajien kanssa käynnistänyt kampanjan, jonka tarkoituksena on saada seurakuntien kuorojen käyttämät nuottikopiot korvatuiksi aidoilla, luvallisilla nuoteilla. Kustantajien yleinen käsitys on, että valtaosa seurakunnissa tällä hetkellä käytetyistä esitysmateriaaleista on luvattomia valokopioita.

Kirjeitse, lehtiartikkelein sekä tietoiskuin toteutettava kampanja on yhdistelmä keppiä ja porkkanaa. Kädenojennuksena seurakunnille tarjotaan määräaikaista kampanja-alennusta kaikista kuoronuoteista, jotka hankitaan erillisellä kampanjatunnuksella joko Kuorolaulut.fi -verkkopalvelusta tai ostamalla painetut nuotit niitä julkaisevilta tai välittäviltä kustantajilta.

Toisaalta seurakuntia muistutetaan siitä, että nuottien kopioiminen esitys- tai harjoituskäyttöön on täysin kiellettyä ja että kopioiden käytöstä kiinni jääminen voi johtaa ikäviin seurauksiin. Kopioston tarkastajilla on oikeus tutustua seurakuntien nuottivarastoihin, ja tätä mahdollisuutta on nyt tarkoitus käyttää hyväksi.

Seurakuntien vastuuhenkilöille lähetetyssä kirjeessä muistutetaan, että nuotit ovat säveltäjien ja kustantajien ainoa tulonlähde tällä alueella, koska jumalanpalveluksissa käytetystä musiikista ei tuoreimmankaan lakiuudistuksen jälkeen makseta Teosto-korvauksia. Nuottien kopiointi tappaa viimeisenkin kiinnostuksen uuden hengellisen musiikin tekemiseen ja julkaisemiseen.”

toimitus